Ovenschotel met orzo en kip(dij)filet

We ontdekten orzo bij toeval en deze op risotto lijkende pasta is inmiddels de keuken niet meer uit te slaan. De structuur van de orzo alleen al is gewoon genieten. Als je het dan ook nog in een lekkere ovenschotel kan verwerken, eet je er bijna je vingers bij op. Deze ovenschotel is helemaal ‘health’, vanwege de pure ingrediënten en een laag vetgehalte. Blijkbaar. Kan ons het schelen, dit is gewoon een smulwaardige ovenschotel. Mét orzo.

Spullen! (voor 4 personen aan ovenschotel met orzo)
-300 gram orzo
-400 gram verse spinazie
-250 ml slagroom
-4 kipdijfilets (gewone kipfilet kan ook)
-2 uitjes
-2 schoongeboende citroenen
-5 gram verse tijm
-2 tenen knoflook
-1 bouillonblokje (smaak: kip, uiteraard)
-4 eetlepels milde olijfolie
-snufje peper en zout
-ovenschaal

Doen!
De kip: Bestrooi de kip(dij)filet met een beetje peper en zout aan de boven en onderkant. Let op: als je gewone kipfilet gebruikt, lees dan even bij het kopje ‘Alternatief: gewone kipfilet’ verder!
Gebruik de helft van de olie om de kipdijfilets op hoog vuur 5 minuten lang te bakken; 2,5 minuut aan elke kant. Schep de kip dan uit de pan, want hij hoeft niet gaar te zijn. Dat gebeurt straks in de oven wel.

De rest: Snijd de uitjes en knoflook lekker klein en rasp beide citroenen. Eén van die citroenen moet je dan ook uitpersen voor het sap. Je hoeft dit niet heel grondig te doen, anders kan het zijn dat de ovenschotel met orzo te zuur wordt. Snijd de andere (geraspte) citroen in plakjes en verwarm nu de oven voor op 180 graden. Ris de blaadjes van de tijm. Let op: dat is best een rottig en langdurig klusje. We denken niet dat daar een handige manier voor is, maar laat het ons weten als je de gouden tip hebt.

Fruit nu de knoflook, ui, tijm en orzo 4 minuten lang in een wok- of koekenpan. Kieper dan de spinazie erbij en laat die al omscheppend slinken. Voeg nu 500 ml water, de slagroom en de citroensap toe. Het bouillonblokje mag je hier dan weer heel stoer overheen verkruimelen en roer alles goed door elkaar. Maak het mengsel af met een snufje peper en zout.

Verdeel de het mengsel van orzo en de andere fijne ingrediënten over de ovenschaal en leg de kip er in het midden bovenop en drapeer er een paar plakjes citroen omheen. Onze tip is om te zorgen dat de orzo zoveel mogelijk ‘onder water’ staat. Dan wordt het lekker zacht.

Zet de ovenschotel met orzo in het midden van de voorverwarmde oven en bak hem 25 minuten op 180 graden gaar. Eet smakelijk!

Alternatief: gewone kipfilet
Kipdijfilet is wat vetter dan gewone kipfilet en dus beter voor in de oven. Gewone kip wordt dan erg droog. Als je toch gewone kipfilet wilt gebruiken, is de tip om deze filets gewoon lekker in de koekenpan te bakken, ongeveer 10 minuten voordat de ovenschotel klaar is. Dus als de ovenschotel met orzo een kwartiertje in de oven zit kun je eventjes de kip bakken, zo zijn beide onderdelen van dit gerecht ongeveer tegelijk klaar. De peper en zout zorgen voor de smaak, maar je kan ook wat kipkruiden gebruiken als je daar fan van bent.