Gepocheerde eieren met avocado op een ciabattina

Een ei pocheren is eigenlijk niet heel moeilijk, zolang je maar weet hoe het moet. Dat leggen we vandaag meteen even uit en daarna gebruiken we de gepocheerde eieren op een smakelijke ciabattina met avocado, radijsjes en cherrytomaten. Een lekker en gezond idee voor een fancy lunch.

Spullen! (Voor 2 personen aan ciabattina met gepocheerde eieren)

-2 ciabattina’s (alternatief: ciabatta)
-2 eieren
-1 rijpe avocado
-5 radijsjes
-5 cherrytomaatjes
-verse bieslook
-verse waterkers
-zout
-citroensap
-witte wijnazijn

Doen!

Snijd de tomaatjes en radijsjes in plakjes en snijd de bieslook en waterkers fijn. Verwarm de oven voor op de temperatuur zoals op de verpakking van de ciabattina’s staat. Bak de ciabattina’s af. Prak de rijpe avocado op een snijplank en voeg een paar druppels citroensap en een snufje zout aan het praksel toe. Variatietip: voeg een kloddertje mayonaise aan de avocado toe voor een iets zachtere, romigere smaak. Snijd de ciabattina’s horizontaal doormidden en smeer het avocadomengsel erop. Beleg dan het broodje met plakjes radijs en cherrytomaat. Hier komen straks de gepocheerde eieren op. Je ciabattina’s liggen klaar voor de twee laatste stappen. Nu is het tijd om daadwerkelijk te pocheren.

Pocheren!

Pocheren is eigenlijk niet meer dan het ei koken zonder de schil. De eidooier blijft dan nog zacht en het eiwit is ook een stuk zachter dan als je het ei mét schil kookt. De bedoeling is natuurlijk dat het ei een beetje compact blijft en niet als slierten door het water gaat zwemmen. Zet twee kleine kookpannen op het vuur en breng per pan 750 ml water aan de kook. Giet in iedere pan een scheutje witte wijnazijn. Dit zorgt ervoor dat de eieren sneller stollen en dus niet zo gaan slierten in het water. Doe dan de eieren, zonder schil, apart van elkaar in een klein schaaltje en zorg dat de dooier heel blijft. Als het water zachtjes kookt, roer je rond tot er een kleine draaikolk ontstaat. Wacht twee seconden als je gestopt bent met roeren en giet dan vlot het ei in het midden van de draaikolk. Door het draaiende water blijft het ei als het goed is nu aardig bij elkaar. Laat de eieren 4 minuten pocheren. Schep als de timer gaat beide gepocheerde eieren direct uit het water en leg ze op een stuk keukenpapier om het meeste vocht op te vangen.

Afmaken!

Leg nu de gepocheerde eieren op de halve ciabattina’s en strooi de bieslook en waterkers eroverheen. Nu is het tijd om te smullen! Als het pocheren geslaagd is, zal het eigeel nog lopen zodra je je mes erin steekt. Je kunt nog een extra snufje zout toevoegen. Heerlijk!

Klik hier voor een ander feestelijk lunchgerechtje.