Couscoussalade met kip, bacon en ander lekkers

Zoals de titel al aangeeft, is deze maaltijdsalade een couscoussalade waar veel lekkers in zit. Je kunt hem (lauw)warm of koud eten, combineren met een geroosterde boterham of stokbroodje en er valt uitstekend mee te variëren. Wij beschrijven hier de versie die vandaag het avondmaal was. Gebruik de variatietips gerust als het je lekker lijkt voor deze couscoussalade.

Spullen! (Voor twee personen aan couscoussalade)

-200 gram couscous
-zakje veldsla
-3 lente-uitjes
-200 gram cherrytomaatjes (iets minder dan een doosje)
-een kipfilet
-bacon (10 plakjes)
-handje paranoten
-handje macadamianoten
-70 gram dadels
-5 blaadjes munt
-1 eetlepel witte wijnazijn
-2 eetlepels honing
-olijfolie
-variatietip: 100 gram zachte geitenkaas of smeuïge gorgonzola
-variatietip: balsamico

Doen!

Snijd de cherrytomaatjes, lente-uitjes, dadels en munt klein. Als je voor de variatietip gaat; snijd dan ook de kaas klein. Hak de lekkere luxe noten in grove stukken en snijd de kipfilet in blokjes.

Doe de couscous in een grote schaal en voeg er iets meer dan 250ml kokend water en een scheutje olijfolie aan toe. Roer het water goed door de couscous en laat dit dan nog 5 minuten staan. Schep dan de couscous los, zodat het niet als een soort dikke koek in de schaal blijft plakken.

Dressing!

Meng drie eetlepels olijfolie met twee eetlepels honing en één eetlepel witte wijnazijn. (Meer mag natuurlijk ook.) Variatietip: voeg nog een eetlepel balsamico-azijn toe. De dressing voor de couscoussalade is nu klaar.

Bakken!

Bak de plakjes bacon in een koekenpan tot ze lekker crispy zijn. Hierna haal je ze met een vork of tang uit de pan, maar laat de lekkere bacon grease achter. Daar ga je namelijk nu de kipfilet met een beetje peper in bakken. Zo trekt de smaak van de bacon een beetje in de kip, mmm. Voeg de in stukjes gesneden dadels hier nog een minuutje aan toe en schep goed door, zodat de dadels wat zachter en een beetje warm worden. Snijd dan de inmiddels afgekoelde bacon in kleinere stukjes. Rooster in een droog koekenpannetje de notenmix een minuut of drie tot ze een heel klein beetje bruin geworden zijn. De dingen die gebakken of geroosterd moesten worden voor de couscoussalade zijn nu klaar.

Afmaken!

Leg een handje veldsla op een groot bord of in een schaal. Meng de lente-ui, cherrytomaten, geroosterde noten, bacon, munt en het kip-dadelmengsel door de couscous. Als je voor de variatietip bent gegaan; voeg dan ook de kaas toe. Roer het allemaal goed door elkaar! Schep de couscoussalade dan op de veldsla en besprenkel het geheel met wat dressing. Smullen maar!

Wil je nog eens een ander lekker couscousgerecht proberen? Klik dan hier voor het recept van een smulsalade met parelcouscous.