Pasta pesto met chorizo, cherrytomaten en courgette

Pasta pesto is een klassieker. Je kunt er eindeloos mee variëren en er dus op eindeloos veel manieren van smullen. Vandaag prikken we ons vorkje in een vrij verse variant met lekkere chorizo, cherrytomaten en courgette.

We noemen het ‘vrij verse’ pasta pesto, omdat we een stukje met verse ingrediënten bereiden en een stukje uit een potje gebruiken. Op het moment van schrijven zijn pijnboompitjes zo’n veertig tot zestig euro per kilo, dus je zult er een beetje voor in de buidel moeten tasten. Natuurlijk heb je geen kilo nodig, maar we gooien ongeveer 35 gram in het verse deel van de pesto.

Spullen! (voor twee personen aan pasta pesto)

  • pijnboompitjes (doosje of zakje)
  • basilicumplantje
  • knoflook (2 teentjes)
  • potje groene pesto
  • doosje cherrytomaten
  • 1 chorizo naar keuze
  • 1 courgette (ook naar keuze)
  • pasta naar keuze (bijvoorbeeld mini penne)
  • extra vierge olijfolie
  • hakmolen (klein)

Doen!

Snijd de helft van de chorizo in plakken en die weer in kleine blokjes. Snijd ook de courgette en de cherrytomaten in blokjes. Tip voor de tomaatjes: snijd ze in achten en doe ze in een bakje. Zo kun je zorgen dat er zoveel mogelijk tomatenwater in je bakje achterblijft als je de cherrytomaten toevoegt. Snijd de knoflook klein of pers de tenen uit.

Haal de bladeren van de basilicumplant, was deze en stop ze in de hakmachine. We adviseren zo’n handy klein hakmachientje waar een staafmixer bij zit. Zo’n set is ideaal voor dit soort gerechten. Doe zo’n 35 gram pijnboompitjes bij de basilicum en voeg hier drie eetlepels extra vierge olijfolie aan toe. Voeg tot slot nog twee eetlepels van het potje pesto toe aan het Italiaanse mengsel in je hakmachine. Dit is tenslotte het hart van de pasta pesto. Mulchen! Zet de machine net zo lang aan tot je een gladde emulsie krijgt dat eruit ziet als pesto. Je kunt altijd even proeven en naar smaak nog dingen toevoegen, zoals meer pijnboompitjes.

Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking al dente. Bij mini penne duurt dat ongeveer 7 minuten. Voor deze pasta pesto vinden we kleinere pasta fijner, omdat je dan alle ingrediënten in één hap kan proeven.

Bak als eerste de knoflook en de chorizo met wat extra vierge olijfolie in een koekenpan op hoog vuur een beetje uit. (We zeggen ‘vuur’, maar gasfornuizen zijn natuurlijk uit de mode aan het raken, dus je kunt met je inductieplaat bijvoorbeeld stand 7 van 10 gebruiken.) Voeg dan de courgette toe en bak dit twee minuten mee. Daarna mogen de cherrytomaten er nog twee minuten bij. Sluit af met het toevoegen van de vrij verse pesto. Meng alles nog even goed en laat het nog twee minuten doorwarmen op middelhoog vuur.

Je kunt nu de pasta bij het sausmengsel in de pan doen en nog even meeverwarmen, maar je kunt ook de pasta op de borden scheppen en het mengsel eroverheen doen. Dit laatste is handiger als men verschillende ratio’s wil. Voeg als je het leuk vindt nog een paar blaadjes basilicum toe voor de deco. Buon Appetito!