Risotto met flinterdunne rauwe ham en courgette

Dit recept voor een puike risotto met flinterdunne rauwe ham, courgette en kastanjechampignons kwamen we een poosje geleden tegen. Het resultaat was verrassend lekker en, extra gunstig, een zieke maag was er erg blij mee. Risotto kan vrij zwaar vallen, maar in dit geval was het precies wat de patiënt nodig had. Lekker hartig door de ham, maar niet te machtig. Prik je eigen vorkje in dit smakelijke gerecht!

Spullen! (voor 4 personen aan risotto)

  • 300 gram risottorijst
  • 75 gram flinterdunne rauwe ham (Gebruik ongeveer 3/4e van de verpakking van AH.)
  • een bakje kastanjechampignons
  • teentje knoflook
  • een courgette
  • een uitje
  • 100 gram parmigiano reggiano (geraspt) Dit is gewoon parmezaanse kaas, trouwens.
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 800 ml bouillon van bospaddestoelen (1,5 tablet)

Doen!

Laten we het dit keer lekker makkelijk maken, zodat je snel kan smullen. Nee, wacht. Het is risotto, dat duurt altijd wat langer. In totaal zul je ongeveer een halfuurtje met dit gerecht bezig zijn.

Breng het water aan de kook en gooi anderhalf bouillonblokje erin tot die is opgelost. Dat is alvast makkelijk zat. Snijd de courgette en de champignons in blokjes en snijd de ui en de knoflook klein. Dat laatste moet je superklein snijden, zodat de smaak zich lekker verdeelt. Je kunt de knoflook ook persen.

Verhit de helft van de boter in een pan en fruit de ui met de knoflook een minuut of 3. Voeg dan de risottorijst toe. Dit bak je nog eens 3 minuten mee, totdat de rijst een beetje glazig is geworden. Voeg nu steeds een scheut bouillon aan het mengsel toe, totdat het allemaal is opgenomen. Blijf goed roeren en zet het gas of de kookplaat middelhoog, zodat de risotto niet aankoekt. Dit proces duurt in totaal ongeveer 20 minuten, maar voeg na 10 minuten de kastanjechampignons en de courgette toe.

Zet de hittebron uit zodra de risotto gaar is en voeg de rest van de boter en 2/3 van de parmigiano reggiano toe. Roer alles goed door elkaar en laat de pan eventjes met de deksel erop staan tot de boter gesmolten is. Snijd intussen de heerlijke ham in stukjes, zodat je die door de risotto kunt scheppen. Hierna is het een kwestie van de rest van de parmezaanse kaas over de risotto strooien en het is Buon Appetito-tijd!