Aspergerisotto: risotto met witte en groene asperges

Ieder jaar is het weer aspergetijd en kunnen we weer smullen van het ‘witte goud’. De traditionele gekookte variant met ham, saus en ei is een favoriet, maar deze aspergerisotto is absoluut een echte aanrader! Op groene asperges wordt vaak een beetje neergekeken, al weten we niet helemaal waarom. In dit gerecht komen beide asperges prima tot zijn recht en de heerlijke kaas maakt het af. Dit wil je echt eens maken. Tijdsduur: 1 uur.

Spullen! (Voor 4 personen aan aspergerisotto)

  • 500 gram groene asperges
  • 500 gram witte asperges
  • 300 gram risottorijst
  • 200 ml witte wijn
  • 100 gram geraspte Grana Padano (Parmezaan-achtige kaas)
  • 3 lente-uitjes
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie
  • (voor de variatietip: 1 verpakking flinterdunne ham van AH)

Voorbereiding!

Schil de witte asperges grondig, snijd ongeveer een halve cm van de achterkant af en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm. Snijd ook van de groene asperges het kontje eraf, maar deze hoef je niet te schillen. Houd de groene en witte aspergestukjes apart van elkaar! Snijd de knoflook heel klein en de lente-uitjes in stukjes.

Doen!

Breng de witte aspergestukjes in minstens 1,5 liter water aan de kook en kook ze 10 minuten. Het gas of de kookplaat mag dan uit. Laat ze vervolgens nog 10 minuten in het hete water staan. Hierna haal je ze voorzichtig uit het water en bewaar je het aspergevocht. Dit ga je zo weer gebruiken. Houd de witte puntjes apart voor de spectaculaire garnering straks.

Giet 1 liter van het aspergekookvocht door een zeef in een pan en doe een deksel op de pan, zodat het vocht warm blijft.

Bak de knoflook met olijfolie 1 minuutje in een pan met een dikke bodem en bak daarna de risottorijst 1 minuut mee. Voeg hier de wijn aan toe en roer totdat de wijn helemaal is opgenomen. Giet dan een scheut kookvocht bij het mengsel en roer tot ook dit is opgenomen. Voeg dan weer een scheut toe, roeren en ga zo 13 minuten door. Voeg dan de groene aspergestukjes toe en blijf roeren tot de risotto gaar is. Dit giet- en roerproces (met tussendoor het toevoegen van de groene asperges) duurt in totaal ongeveer 20 minuten.

Neem de pan van het vuur en schep de witte aspergestukjes, lente-ui, boter en 2/3 van de heerlijke Grana Padano door de risotto. Je kunt het gerecht op smaak brengen met wat peper en zout. Doe dan het deksel op de pan en laat deze lekkernij nog 3 minuutjes staan. Nu is het tijd om de aspergerisotto op de borden te scheppen. Je had de puntjes van de witte asperges apart gehouden, dus die mag je nu gebruiken als garnering. Strooi tot slot de rest van de kaas over het gerecht en smullen maar! Natuurlijk kun je de witte wijn die overgebleven is lekker drinken tijdens het eten.

Variatietip!

Snijd per persoon ongeveer drie plakjes flinterdunne ham in kleine stukjes en meng dit door de aspergerisotto. Dit is een verrassend lekkere toevoeging aan dit vegetarische gerecht!

Desserttip!

Wat denk je van een heerlijke én prachtige fruitsalade als dessert bij deze aspergerisotto? Dubbel klasse. Hier kun je erachter komen hoe je die maakt…