Gevulde tomaten uit de oven op Blue Monday

Het is vandaag Blue Monday, maar daar laten we ons niet door kisten. Dit gerecht haalt ons meteen uit de blues. Deze gevulde tomaten uit de oven zien er best gezellig uit op je bordje. Ze zijn erg lekker, maar ook nog eens dieetverantwoord én verrassend vullend.

Dat zijn drie redenen om ze te proberen, al is ‘lekker’ natuurlijk al genoeg.

Spullen! (Voor twee personen aan gevulde tomaten uit de oven)

  • 4 forse vleestomaten
  • een verpakking fêta
  • spinazie à la crème uit de diepvries
  • twee handjes verkruimelde cashewnoten (ongezouten)
  • 125 gram meergranenrijst
  • een theelepel oregano
  • peper & zout
  • olijfolie

Voorbereiding!

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met olijfolie.

Doen!

Begin met het onthoofden van de vleestomaten. Gruwelijk, maar nodig. Dit betekent trouwens gewoon dat je er een kapje af snijdt. Nu kun je het vruchtvlees eruit scheppen met een lepel. Wat je hiermee vervolgens doet, moet je zelf weten. In een tomatensmoothie of gewoon meteen in de groene kliko mikken. Het is vooral water en pitjes, dus ja. Bewaar de kapjes nog even, want die zijn leuk voor de afwerking. Laat de geleegde tomaten eventjes ondersteboven uitlekken. Kook intussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.

Laat de spinazie zachtjes ontdooien in een pannetje, zonder het te koken en druk als het allemaal zacht is, het vocht eruit. Dat kun je bijvoorbeeld met een zeef en een lepel doen. Ja echt! Meng de fêta, oregano en verkruimelde cashewnoten door de spinazie. Voeg nog een klein beetje peper en zout toe voor de smaak.

Vul de lege tomaten met het fêta-spinazie-cashewmengsel, leg ze liefdevol in de met olijfolie ingevette ovenschaal en doe de kapjes erop. VARIATIETIP: Als je nu hele grote tomaten hebt, kun je ervoor kiezen om nog wat rijst door het mengsel te doen. Zet de gevulde tomaten zo’n 25 minuten in de oven.

Afwerking

*PING* De gevulde tomaten uit de oven zijn klaar! Leg twee tomaten per persoon op een bord, verdeel de rijst om de tomaten heen en drapeer de klepje er een beetje leuk op. Klaar om aan te vallen. Eet smakelijk en een fijne Blue Monday gewenst.

Wil je iets anders lekkers met fêta proberen? Hier is een suggestie: Zoete maaltijdsalade met mie, fêta en mango.