Faux Gras met appel en balsamico

Zoals ik had beloofd op Instagram zou ik het recept van mijn kerstvoorgerecht online zetten. Ook voor vandaag, oudjaarsdag 2019, is dit een heerlijk gerechtje. Het hoofdingrediënt is Faux Gras. Zoals de naam al doet vermoeden is dit geen Foie Gras, maar een vegetarische, dus diervriendelijke variant die smelt op je tong, zonder dat je je ervoor hoeft te schamen. En het is nog een heel stuk voordeliger dan de echte variant.

Omdat ik het voorgerecht zou gaan verzorgen en ik al wist wat het hoofdgerecht zou zijn, besloot ik dat het voorgerecht iets luchtigs moest worden. Je moet tenslotte nog ruimte over hebben voor het hoofdgerecht. Vandaar dat ik na enig speurwerk dit receptje koos, omdat het eigenlijk alle boxen aantikte van wat ik wilde: vol van smaak, snel en makkelijk te maken en met een groots effect. Dat is nu precies waar wij van ForkYou van houden.

Spullen! (voor 4 personen aan Faux gras met appel en balsamico)

  • twee blikjes Faux Gras de Gaia (in Nederland alleen nog te koop via kazidomi.)
  • een paar appelen (Jonagold is goed, maar Granny Smith mag ook.)
  • balsamico-crème (kant en klaar te verkrijgen in een flesje)
  • een halfje gesneden rozijnenbrood (zonder spijs)
  • suiker
  • wat olie of boter

Doen!

Om dit voorgerechtje tot een goed einde te brengen moet je verschillende dingen apart van elkaar doen. Je kunt de instructies allemaal tegelijk gaan doen en dan ben je snel klaar, maar dat is dan wel een gedoe. Ik leg het daarom liever in stappen uit.

Stap 1: Schil de appelen en snijd deze in kleine dobbelsteentjes.
Stap 2: Rooster de sneetjes rozijnenbrood tot ze lichtbruin zijn.
Stap 3: Maak een blikje Faux Gras open en probeer het hele blok er in één keer uit te krijgen. Dat is niet heel makkelijk, maar als het mislukt is dat niet heel erg.
Stap 4: Gebruik nu het lege blikje om een rondje uit het geroosterde rozijnenbrood te stansen.
Stap 5: Snijd de plak Faux Gras horizontaal in tweeën en leg deze op het rozijnenbrood.

Herhaal nu de stappen tot je 4 porties hebt. Als laatste verhit je de olie in de pan en bak je de appelblokjes tot ze hun vocht beginnen te verliezen (Ze worden glazig.) en draai het vuur uit. Strooi er naar smaak suiker overheen tot je het zelf zoet genoeg vindt.

De laatste stap: Zoek een koffiekopje met ongeveer de diameter van je Faux Gras, doe de appeltjes daarin en duw ze een beetje aan. Kieper het kopje dan om boven je plak Faux Gras, zodat je een mooi torentje krijgt. Garneer dit heerlijke voorgerecht met de balsamico-crème. Eet smakelijk en de beste wensen voor 2020!