Makkelijke vegetarische moussaka

Een moussaka maken is zeer eenvoudig en daarom houden wij ervan. Als je gaat googelen naar een recept voor moussaka, kom je allerlei variaties tegen die je vertellen dat ‘dit toch echt het originele recept is voor moussaka’. Ik kan je alvast verklappen dat dit recept dat dus níet is. En ja, het mag nog steeds ‘moussaka’ heten, want ik ga nu iets zeggen waardoor ik waarschijnlijk nooit meer Griekenland binnenkom: moussaka is eigenlijk gewoon een lasagne van groenten. En dus kun je er heerlijk mee variëren.

In dit recept maak ik geen gebruik van bechamelsaus. Naar mijn idee voegt dit niets toe aan de smaak van het gerecht en dat komt omdat bechamelsaus überhaupt geen echte smaak heeft. Dit scheelt een hele handeling en handelingen heb je al genoeg bij het maken van een moussaka. Het recept mag dan wel zeer eenvoudig zijn, maar het is wel een hoop snijwerk.

Spullen! (Voor een moussaka voor ongeveer 4 personen)

 • 2 aubergines
 • 1 courgette
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • tomaten, twee stuks
 • 2 aardappelen
 • 2 bouillonblokjes
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 pakje vegetarisch gehakt
 • 200 ml melk
 • 2 theelepels kaneel
 • 2 theelepels oregano
 • wat geraspte kaas

Verder heb je nodig:

 • een goed scherp mes
 • snijplank
 • een ovenschaal met hoge randen.
 • Tip: schaaltjes en/of bakjes om al je gesneden spullen even in te ‘parkeren’.

Doen!

Normaal gesproken begint dit met: Verwarm de oven voor op 200 graden. Maar dit echt zó 1984. Ovens van tegenwoordig zijn in mum van tijd heet en het is geen must om diréct nadat je klaar bent met voorbereiden de boel in de oven te moeten schuiven. Goed voor de portemonnee en de CO2. Je gaat immers eerst hak-hak-hakken met die hap! Snijd eerst de aubergine in mooie dunne plakken en doe dat zelfde dan met de courgette. Schil vervolgens de aardappel en ook die, hup, in plakjes! De tomaat gaat in blokjes, net als de ui en de knoflook. Als alles gesneden is, hebben we ‘mis en place‘ en kunnen we echt gaan beginnen.

Zet een grote koekenpan op het vuur (of andere hittebron, je kunt natuurlijk ook met inductie koken) met een scheutje olie erin. Hierin bak je eerst even de knoflook en ui een beetje aan. Als de ui wat glazig is, mag het vegetarische gehakt erbij. Even een beetje husselen en dan de tomatenpuree erdoorheen. Dit bak je een minuutje of twee. Doe dan de blokjes tomaat en de melk in de pan. Verkruimel de bouillonblokjes erboven en strooi de oregano en de kaneel erdoor voor die echte Griekse flavour. Even doorroeren en dan ongeveer 5 minuten laten pruttelen. Nú is het een mooi moment om de oven te gaan voorverwarmen op 200 graden en om de ovenschaal in te vetten met wat olie.

Aan de slag! Doe onderin de schaal wat sausmengsel en dan leg je om en om de plakjes aubergine en courgette hier dakpansgewijs overheen. Herhaal deze volgorde tot je de bovenrand van je ovenschaal hebt bereikt. De bovenkant dek je af met je schijfjes aardappel en strooi hier als laatste wat geraspte kaas overheen.

Nu kan je ovenschaal voor 55 lange minuten de oven in. Lange minuten, want alleen al van de geur zit je de hele tijd te watertanden. Als de moussaka klaar is, laat hem dan rustig afkoelen (moeilijk!) voordat je gaat aanvallen. Kalí órexi!