Salade met camembert uit de oven

Wij van ForkYou zijn dol op kaas in alle soorten en maten. Als dat een warme camembert is die bijna wegloopt, worden we daar extra blij van. Na afloop van een zonnige herfstwandeling langs het strand besloten we om dit heerlijke gerecht te bereiden. Het is er eentje waar je jarenlang obsessief over kunt praten. Proberen maar!

Je kunt deze salade prima eten als hoofdgerecht, bijvoorbeeld met wat stokbrood erbij, maar natuurlijk ook als voor- of bijgerecht. Smullen doe je sowieso. Er is nog een bijkomend voordeel: deze salade met camembert uit de oven is geschikt voor alle seizoenen.

Spullen!

  • een camembert
  • zakje veldsla of een slamix
  • een doosje cherrytomaatjes
  • gerookte spekjes
  • zakje walnoten
  • een rijpe avocado (altijd een uitdaging)
  • balsamico
  • olijfolie
  • honing

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Als je ervoor kiest om een stokbroodje of ciabatta bij dit gerecht te eten, sla je twee vliegen in één klap. Je oven is dan nog warm van het stokbrood als je de camembert erin doet. Handig weer.

Doen!

Snijd de camembert doormidden, zodat je de bovenkant en onderkant als losse onderdelen hebt. Deze leg je op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg dan de cherrytomaatjes eromheen, alsof je een soort altaar aan het bouwen bent. Een smulaltaar. De camembert gaat vijf minuten in de oven zodat het lekker smelt. Bak de spekjes uit. Meng intussen wat balsamico, olijfolie, en honing om een dressing te krijgen.

Snijd de avocado in stukjes. Voor zover dat lukt, want avocado werkt niet altijd mee. Sterker nog; een avocado lijkt je af en toe zelfs een beetje uit te lachen.
Tip: Om je stukjes avocado mooi groen te houden, kun je er een beetje citroensap overheen doen.

Neem een mooi bord en leg daar een flinke hand sla op. Veldsla heeft een lekkere milde smaak, maar je kunt ook voor een meer aanwezige slasoort kiezen, zoals rucola. Sprenkel of druppel dan wat dressing over de sla en verkruimel er een handje walnoten bij. Als de camembert lekker loperig is geworden, leg je hem op je bord en versier je het resultaat met de tomaatjes. Wacht niet te lang met aanvallen!

Eet smakelijk.