Fantástico Ensalada di Gu­a­ca­mo­le (guacamolesalade)

Guacamole (uitspraak: gwa-kamole) is een Mexicaanse (dip)saus die gemaakt is van hoofdzakelijk avocado’s. Het is een van de dingen die lekker én gezond zijn vanwege de ingrediënten. Avocado, knoflook, koriander en citroensap maken dit groene goedje tot een powerfood-pasta. Vandaag maken we een guacamolesalade!

Toch is het wel zonde om al dat lekkers met een staafmixer te lijf gaan. Je kunt je tanden immers ook dat werk laten doen. Zo kwam het idee om een salade te maken van de ingrediënten die normaal gesproken in een verse guacamole zouden gaan. Samen met een paar extra toevoegingen heb je in een handomdraai een heerlijke frisse zomerse guacamolesalade op tafel staan.

Variatie

Eigenlijk al gelijk nadat de salade op tafel stond, kreeg ik allemaal ideeën wat je hier nog meer mee kon doen. Gelukkig had ik nog een pak tortilla’s in huis en zo had ik opeens guacamolesalade wraps! Maar je kan dit ook heel goed als topping doen op een  broodje jalapeñoburger of op een broodje met gebakken bacon. Je kan er ook stukjes nachochips doorheen kruimelen of cheddar kaas overheen raspen. Ik zit nu alweer te watertanden.

Voorbereiding

Zet een Spaans muziekje op. Zorg voor een goed scherp mes en een plank om op te hakken. Pak er een mooie schaal bij, want deze salade mag gezien worden.

Ingrediënten (voor 3 à 4 personen aan Fantástico Ensalada di Guacamole)

  • Twee Little Gems
  • Twee avocado’s
  • Een citroen
  • Twee tomaten
  • Wat takjes koriander
  • Twee sjalotjes
  • Gegaarde kipstukjes
  • Teentje knoflook
  • Olijfolie

Bereiding

Snijd de little gems klein en verdeel die onderin je schaal. Maak de kipstukjes wat kleiner, snijd de tomaat in blokjes en maak blokjes avocado.

Voor de avocado gebruik ik altijd de ‘binnenstebuiten’ methode om mooie blokjes te krijgen. Snijd de avocado doormidden en haal de pit eruit. Snijd nu met een scherp mes in de lengte van de avocado tot je de schil voelt met je mes. Doe hetzelfde in de breedte zodat je blokjes krijgt. Druk nu aan de achterkant van de schil de helft ‘binnenstebuiten’ boven de salade en de blokjes vallen er zo uit!

Dressing

Pak een kommetje en doe daar een scheut olijfolie in. Snijd de citroen doormidden en pers een helft uit. Dat kan ook heel snel door er een lepel in te drukken boven je bakje en de citroen te draaien. Wel even de pitjes uit je bakje vissen dan. Pers de knoflook uit in de olie of snijd deze in hele kleine stukjes. Voeg naar smaak nog een beetje peper toe en zo maak van citroen, knoflook en olijfolie een lekkere vinaigrette die je over je guacamolesalade heen drizzlet.

Als finishing touch snijd je de koriander fijn en strooit deze met het handgebaar van een flamencodanseres over je guacamolesalade. Disfruta!