Successchotel met rookworst, bloemkoolrijst en quinoa

Per ongelukke succesgerechten zijn het leukst, omdat je ze niet verwacht. Dit gerecht met rookworst, bloemkoolrijst en quinoa blijkt bizar lekker te zijn. Als je bij de titel al denkt: “No way, José!”, dan wil ik zeggen: “Trust me on this one.” Voor deze koude maanden zit je met een lekkere rookworst altijd goed. Deze novemberschotel is volgens mij vooralsnog uniek, dus probeer hem eens! Extra voordeel: hij is retesnel klaar.

Tijdens een roadtrip door Californië belandde ik in 2016 bij een Whole Foods in Los Angeles. Die stad staat bekend om doorgeslagen healthy pealthy foodies, dus kon ik het niet laten om eventjes zo’n overkill supermarkt in te lopen. Het was nogal een belevenis, als je een Jumbo, Lidl of Albert Heijn gewend bent. Vooral de prijzen waren indrukwekkend. Het meest bizarre wat ik zag, was een bak ‘cauliflower rice’ voor een bedrag van 7 dollar. Bloemkoolrijst. Inderdaad: verpulverde bloemkool. Voor 7 frigging dollar. Op dat moment was een bloemkooltje in Nederland denk ik nog geen euro, dus had ik er een mening over. Die mening is op één front hetzelfde gebleven: dat kan stukken goedkoper.

Bloemkoolrijst (of bloemkool rijst)

Gisteren was ik bij de Jumbo en wat zag ik daar? Bloemkoolrijst. (Ja, dat hoort één woord te zijn, Jumbo. Bloemkool is hier eigenlijk een prefix. Je schrijft immers ook bloemkoolsaus of bloemkoolsoep als één woord.) Het is helemaal geen rijst natuurlijk, maar je begrijpt door de naam dan in elk geval hoe de substantie er ongeveer uit ziet. Deze bak van 450 gram kostte hier slechts 1 euro 15. Alleen al vanwege mijn ervaring in LA besloot ik de bloemkoolrijst mee te nemen. Ik wist alleen nog niet precies wat ik ermee zou doen.
Nu wel. En jij zometeen ook!

Ik had nog een fijne rookworst meegenomen en in een impuls besloot ik om iets te improviseren. Soms sla je dan de plank mis, maar dit keer was het een schot in de roos. De ingrediënten werken uitstekend met elkaar.

Ingrediënten

  • 450 gram bloemkoolrijst (of ‘bloemkool rijst’, zoals het geschreven wordt in de supermarkt. Ik vermoed dat je ook best zelf een bloemkool in je blender kan mikken, maar dat heb ik niet geprobeerd.)
  • een Jumbo fijne rookworst (Mijn favoriet. Deze is heerlijk van smaak en niet te vet.)
  • 300 gram quinoa
  • snufje zout
  • olijfolie

Bereiding

Doe wat water in een steelpan en mik de rookworst en de quinoa erin. Samen! Dat kan prima. De quinoa kan dan zelfs een klein beetje smaak van de rookworst in zich opnemen. Kook deze items samen 8 minuten. Na 6 minuten koken zet je een koekenpan met wat olijfolie op. Als de olie heet is, wok je de bloemkoolrijst 2 tot 3 minuten. Doe er naar smaak nog een snufje zout overheen. In combinatie met de rookworst is dat eigenlijk niet eens nodig, maar het kan. Oh, je bent nu eigenlijk al klaar. Haal de rookworst uit het water en giet de quinoa af.

Snijd de rookworst in kleinere stukjes. Mijn advies is dikke plakjes maken en die in vieren snijden. Zo kun je de stukjes goed mengen met de quinoa en bloemkoolrijst. Dat is dan ook meteen de laatste stap.

Eet smakelijk!

Mocht je dit geïmproviseerde gerecht geprobeerd hebben en je vindt er iets van, laat het ons gerust weten.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *