Heerlijke Croque Monsieur et Madame

Als je weer eens een lekkere pasta hebt gemaakt met bechamelsaus, dan blijf je meestal met een halve pot of verpakking zitten. In zo’n pot zit immers teveel saus en in zo’n pakje zitten altijd twee zakjes, zodat er weer één overblijft. Tegen de tijd dat je weer eens iets met bechamelsaus wilt maken, ben je vergeten dat je nog had en koop je weer nieuw. Zo blijf je altijd met restjes zitten. Nou ja, ikzelf dan. Om dit op te lossen zet ik de volgende dag altijd Croque Monsieur op het menu.

Een croque kan eigenlijk altijd: bij het ontbijt, lunch of als diner, net wanneer je er trek in hebt. Verder zijn ze super simpel te maken en oehlala, zo lekker.

Ingrediënten

  • Bechamelsaus (de halve pot, of dat ene zakje zakje)
  • Witbrood. (Maar bruin kan natuurlijk ook. Twee sneetjes per croque.)
  • Een paar plakken ham
  • Kaas. Het lekkerst is Franse Emmentaler, maar jonge of jong belegen kaas kan ook
  • Geraspte kaas. Ook hier het liefst Franse Emmentaler, anders jong of jong belegen
  • Voor een Croque Madame: 1 ei

Verdere benodigdheden:

  • bakpapier
  • een mes (Om mee te smeren. Je verwacht het niet.)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Leg zoveel boterhammen neer als je denkt op te kunnen. (Ze zijn machtig, vergis je niet!) Maak de Bechamelsaus uit het zakje volgens de aanwijzingen of pak de pot erbij. Besmeer de onderste boterham met Bechamelsaus en leg hier de ham op. Bestrijk deze met wat saus, leg daar bovenop de kaas en smeer ook hier wat saus op. Leg de andere boterham er bovenop en bestrijk dan ook de bovenkant rijkelijk met saus en bestrooi deze vervolgens met de geraspte kaas.

Vervolgens schuif je de bakplaat de oven in en laat je alles een kwartiertje op 200 graden bakken. Check na een minuut of 10 of het allemaal niet té bruin wordt bovenop, anders kunnen ze er eerder uit. Je heerlijke Croque Monsieur is klaar!

Variatietip: Croque Madame

Bak een spiegelei en leg die er later bovenop. Om je vingers bij op te eten.

Bon apetite!

Heb je de Franse slag te pakken? Maak dan ook eens een Omelette du fromage!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *